fbpx

Látványosságok

Siklós, Máriagyűd

Siklósi Vár

A Siklósi vár falai 1270 óta állnak. Néhány restaurálás során nyerték el mai kinézetüket.
 • Reneszánsz bútorkiállítás
 • Középkori fegyver-és hadtörténeti kiállítás
 • Vártörténeti kiállítás
 • Hadtörténeti kiállítás I.-II. Világháború
 • Várbörtön
 • Kínzó kamra és nemesi börtöncellák
 • Bormúzeum és vinotéka
 • Gótikus zárterkély
 • Kanizsai Dorottya Rosarium
 • Horvát és szerb kisebbségi kiállítás
 • Várkápolna
 • A vár bástyáit összekötő teraszra nyíló kávézó

Thermal Spa Siklós

Különleges természeti és történelmi környezetben, a Siklósi Vár közelében helyezkedik el a siklósi Thermal Spa. A fürdő izgalmas belső környezettel rendelkezik, a medencéket körülvevő színes bástyák különleges atmoszférájukkal a vár biztonságos falait idézik meg. Minden bástya belsejében meglepetés élményekkel gazdagodhatnak a vendégek. A több mint 5000 négyzetméteres, háromszintes épület minden korosztály számára ideális kikapcsolódási lehetőségeket biztosít.

Malkocs Bej Dzsámija

A dzsámit  Malkocs klisszai szandzsákbej építtette, aki 1565-ben halt meg.
Siklósi dzsámijának pontos idejét nem ismerjük, de az alapító személyének ismeretében annak létesítése az 1543-1565 közötti időre szűkíthető le.
Manapság a város kulturális életében játszik szerepet az épület, de a délszláv háború óta ismét eredeti rendeltetésének megfelelően is működik. A muzulmán bosnyák menekültek tartják benne istentiszteleteiket.

Máriagyűdi Bazilika

A mai templom helyén annak idején egy 14. századi, egyhajós templom állt. A hajó keleti felét jelenleg a szentély őrzi, immár megnagyobbított apszissal. A nyugati felét 1739-ben elbontották, és kiszélesítették a templomhajót, melyet két déli tájolású toronnyal, új kapuval és egy-egy oldalkápolnával láttak el. A szentély déli záródásánál nyílik a középkori bejárat fakapuja, amelyet különleges alkalmakkor még ma is használnak.

A templomhajóban mindmáig megtalálhatók a 18. századi barokk padok és oltárok a ferences fafaragó-műhely munkáját dicsérve.

Csodabogyó tanösvény és kilátó

A Máriagyűdi kegytemplomtól a Tenkes-hegy csúcsa alatt található kunyhóig kialakított tanösvény körülbelül 2,5 km hosszú.

A tanösvényen a kiinduló és végállomáson elhelyezett tájékoztató táblák mellet 22 ismertető tábla segítségével kaphatunk bepillantást a környék élővilágának mindennapjaiba.
Körülbelül a tanösvény útvonalának felénél gyönyörű kilátásban lehet részünk, ha felkapaszkodunk az út melletti, faszerkezetű kilátóra.

Harkány

Harkányi gyógy- és strandfürdő

A szubmediterrán klímájú Harkányfürdőn nemzetközi viszonylatban is elismert gyógyvíz várja télen-nyáron a vendégeket. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenki megtalálja azt az élményt, amiért Harkányba érkezik: ezt 13,5 hektárnyi fürdő terület és több mint 7500 m² vízfelület garantálja.
Strand és gyógymedencéik mellett a pihenni vágyókat egész évben havonta megújuló wellness akciókkal, a rehabilitációra érkezőket pedig a termálvíz jótékony hatására épülő gyógykezelésekkel várják.

Harka kút

A Gyógyfürdő melletti Zsigmondy őspark hűs árnyat adó fái közt találjuk a Harka kutat, mely a Harkányi legendában szereplő leányra emlékeztet.

A 2000-ben elkészült, Zsolnay alapanyagú értékes szökőkutat a harkányi víz legendáját szimbolizáló motívumokkal díszítették.

Országalmás csobogó

Vajda László és Kamerer Tamás munkáját, a Millenniumi Országalmás 2000-ben adták át. Az országalmán a kódexek iniciáléinak stílusában készült porcelánképek futnak körbe.

A szobor sokféle anyag felhasználásával készült, és látható rajta Harkány Város címere is.

Villány

Villányi pincesor

Villány főutcájára néz a két sorban elhelyezkedő impozáns pincesor. A város déli szélén a település főutcáján a Baross G. utcában található.
Villányban ezen kívül is találhatók pincék, a nagyobb borászatok önálló modern pincével és feldolgozóval rendelkeznek, de hagyományos bortárolókat is látogathatunk.
A villányi pincesor nem csak a város, hanem a borturisták kedvelt célpontja is. A pincékben magas színvonalú, udvarias kiszolgálás fogadja őket, bort kóstolhatnak, és étkezni is lehet. A borzarándokok évjárat és márka szerint válogatják boraikat, az igazán ínyencek a dűlő eredetére is kényesek. Szép időben a pincesor megtelik emberekkel, élettel, társasági központtá válik és agoraként funkcionál.

A pincesorokon található számos borászat központja. Az enyhe íven kanyargó út menti pincék reggel és este a fény játéka révén eltérő arcukat mutatják. Az azonos rendben és stílusban épült pincesor egységes és rendezett képet mutat az idelátogatóknak. Az élmény feledhetetlen és egy életre szól.

Bormúzeum

Villányi Bormúzeum egész évben várja azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megismerni a Villányi borvidék történetét, a szőlőművelés és a bortermelés kialakulását és ennek legfontosabb eszközeit. Az épület valaha a világhírű szőlőnemesítő, Teleki Zsigmond présháza volt.

Az épületben kiállítás mutatja be az egykori szőlőtermesztés és borászat folyamatát. A bemutató látványosabb részén az egykori borospincében kiállított szőlőművelő és kádáreszközöket, XIX. századi szőlőpréseket, szüretelőeszközöket láthatnak, valamint palacktöltők, fejtő- és dugózógépek sorakoznak.

Templom-hegyi kilátó

A völgy keleti oldalát (is) sziklafal zárja le, amin könnyűszerrel felkapaszkodhatunk (45-60° dőlésszögű) a tetején kialakított kilátóhoz.

Érdemes akár órákat eltölteni a hegyen, érdekes lenyomatokat, növényeket lehet itt találni.

Nagyharsány

Nagyharsányi Szoborpark

A Nagyharsányi Szoborpark története 1967-ig nyúlik vissza. Ekkor tartották fiatal pécsi művészek kezdeményezésére a Szársomlyó egykori kőfejtőjében az első kőszobrász szimpoziont.

A szobrok többsége nonfiguratív: magányos tömbök, csavart oszlopok, furcsa bálványok, óriások játékszereire emlékeztető kövek. A szobrok hátterét észak és nyugat felől a felhagyott kőbánya felső jura kori mészkőrétegekből álló meredek fala adja, dél felől a végtelenbe nyúló Dráva-menti táj terül el.

A szoborparkot övező sziklafal peremén panoráma sétány létesült, mely lehetővé teszi a látogatók biztonságos és természetkímélő mozgását a bemutatóhelyen.

Kikerics Panoráma Sétány

A sétány névadója az itt élő, magyar kikerics, ami a Szársomlyó déli oldalának meghatározó növénye. A sétány célja volt, hogy bemutassa a Szársomlyó értékeit. A Kikerics panorámasétány a szoborparkon keresztül közelíthető meg, és csodálatos kilátás nyílik a szoborparkra, illetve a Villányi borvidékre.

Language/Sprache